Hvis du ønsker at sænke energiforbruget i din bolig, får du her et par gode råd til hvordan du hurtigst muligt kan komme i gang med projektet. Energioptimering handler grundlæggende om at sænke det nuværende energiforbrug i boligen.

Dette kunne være ved at efterisolere boligens vægge og lofter, installere energivenlig belysning i alle rum samt undersøge om den nuværende opvarmningsform i boligen er det bedste valg til netop din ejendom og behov.

Mange huse af ældre årgang kan hurtigt og nemt energioptimeres uden det nødvendigvis kræver store investeringer. Dette skyldes at produkterne på markedet for isoleringsmaterialer og lignende, ofte er blevet væsentligt forbedret siden huset blev bygget.

Materialerne til husbyggerier udvikles nemlig hele tiden. Der introduceres nye materialer som kan bidrage til huse og andre bygninger har så gode isolerings muligheder som muligt.

Tjek om din bolig har tilstrækkelig isolering

En af de nemmeste metoder til at energioptimere boligen er ved at kigge på ejendommens isolering. Ved at efterisolere kan du nemlig forbedre indeklimaet og samtidigt sænke varmeregningen. Du kan ofte ansøge om tilskud til en række boligforbedringer, herunder flere typer af isolering.

Isolering er et vidt begreb som dækker over en lang række elementer i bygningens konstruktion. Du kan derfor overveje at få udarbejdet en energirapport, som kan belyse hvilke områder i ejendommen som med fordel kan forbedres og isoleres yderligere.

Isolering af boligen drejer sig oftest om områderne som tag og loft, facade, gulv og kælder, samt vinduer og døre. Hvis du oplever at det trækker eller at der på anden måde opstår en kuldebro i din ejendom, er det vigtigt at du er opmærksom og får gjort noget ved denne problemstilling så hurtigt som muligt. Denne type af problemer i ejendommen kan nemlig bidrage til en væsentligt øget varmeregning, hvis der ikke tages hånd om problemet.

Gør brug af energivenlige lyskilder

Boligens belysning er et af de forbrugsområder som kan have en kraftig indvirkning på elregningen. Hvis du fortsat anvender lyskilder som halogen og glødepærer i dit hjem, burde du kraftigt overveje at få dem udskiftet hurtigst muligt til moderne LED belysning. Denne nye type af lyskilde bruger væsentligt mindre strøm, udvikler ingen nævneværdig varme og har en levetid på op til flere tusind timer.

Særligt i rum som køkken og stue, hvor der ofte anvendes spotbelysning. Her er led spots en klar fordel, eftersom at du kan opsætte en større mængde lyskilder, uden at skrue nævneværdigt op for dit strømforbrug, sammenlignet med halogen spot belysning.

Spot Belysning er ofte monteret på en måde som gør det besværligt at udskifte lyskilden. Det er derfor en klar fordel at anvende en lyskilde som bruger LED teknologi, som sikrer en lang levetid. Du kan derfor med fordel anvende LED pærer i dine spots, så du mindsker risikoen for en løbende udskiftning af dine lyskilder. 

En LED pære kan i nogle tilfælde have en levetid på op til 10 år. Alt efter hvordan den bruges i dagligdagen. Med en LED pære kan du desuden opleve en besparelse i dit elforbrug på op mod 80%, sammenlignet med elforbruget for en glødepære. Dette er til glæde og gavn for både dig selv og miljøet.  

Er din nuværende varmekilde den rigtige for dig?

Den varmekilde som var den foretrukne for 10 år siden, er ikke nødvendigvis den foretrukne i dag. Det er derfor vigtigt at undersøge de muligheder som findes på markedet, for på den måde at blive klogere på om ens nuværende varmekilde er den bedste løsning. Der kan være stor forskel på hvilken varmekilde du anvender, med særligt fokus på populære varmekilder såsom fjernvarme, varmepumper, pillefyr og oliefyr.

Det kan spare dig for en masse omkostninger at anvende den korrekte varmekilde til dit behov og bolig. Det er samtidigt vigtigt at dine beregninger foretages med en løbetid på for eksempel 10 år. Eftersom at en varmekilde er en større investering, vil den varmekilde som måske er det økonomisk fordelagtige alternativ de første par år, ikke nødvendigvis være den billigste om 10 år. Da man også skal indregne løbende omkostninger til eksempelvis drift og service.

Bæredygtige varmekilder har vundet stort fokus i de seneste år. Særligt områder som fjernvarme og varmepumper har gjort indtog i de danske husstande. I takt med at elektriciteten gøres grønnere og grønnere, har de elektriske varmekilder gjort sig positivt bemærket rundt omkring i verden. Hvorimod de ældre varmekilder som anvender store mængder af olie og gas, er ved at blive udfaset.