Tag cyklen, spis mindre kød og tag kortere bade, hvis du vil passe på miljøet. Du kan ved hjælp af få ændringer i hverdagen være med til at skåne miljøet for de enorme belastninger, vi udsætter det for hver dag. Her er 4 ting du kan gøre, hvis du vil gøre en forskel.

Nr. 1: Vælg miljøvenlige webshops

Selvom det er bedst at handle lokalt, er der stadig grund til at handle på nettet. Nogle gange er de varer, man har behov for, ikke tilgængelige i de fysiske butikker, og andre gange er det simpelthen bare nemt og bekvemt at handle online.

Når du handler online, bør du vælge de butikker, der forsøger at være så CO2-neutrale som muligt. Det betyder blandt andet, at du bør kigge efter webshops, der anvender miljøvenlig emballage, når de pakker deres ordrer.

Nr. 2: Kødfrie dage

Kødproduktionen udleder meget CO2, hvorfor du bør sætte et par kødfrie dage på menuen, hvis du vil skære ned for miljøbelastningen i din dagligdag. Det gælder især for oksekød, som er den helt store synder, hvad angår klimabelastning.

For hvert kilo oksekød, der produceres, udledes 19,4 kilo CO2, hvilket svarer til en belastning på 500 %, hvis man sammenligner med svine- og kyllingekød, der hver især udleder 3,6 og 3,1 kilo CO2 pr. kilo.

Nr. 3: Støt de lokale butikker

Det er vigtigt, at du støtter dit lokalområde. Det sikrer, at der rent faktisk er forretninger i nærheden af, hvor du bor, men det udgør også en mindre belastning for miljøet. Når du køber grøntsager, kød og frugter fra danske producenter, sparer du miljøet for den lange transport, som er nødvendig, når der fragtes udenlandske varer til dit lokale supermarked.

Vær dog opmærksom på, at du bør spise de grøntsager og frugter, der præger sæsonen, da de ellers skal dyrkes i drivhuse. Det kan være en større miljømæssig belastning, end hvis de importeres fra udlandet.

Nr. 4: Følg en madplan

Du bør kun handle ind én gang om ugen, hvis du vil skåne miljøet og din pengepung. Når du handler ind hver dag, bliver du nemmere fristet til at foretage impulskøb, som både koster dig penge, men som også er en belastning, hvad angår miljøet.

Samtidig får du mulighed for at følge en madplan, da du skal tilrettelægge dine indkøb. Det betyder, at du kan koordinere de forskellige retter, der serveres i løbet af ugen, så du tager højde for, at resterne kan anvendes dagen efter.

Vil du have flere tips?

Læs flere artikler om energi og miljø her, hvis du har behov for mere inspiration til, hvordan du udleder mindre CO2 i dagligdagen. Det væsentligste er, at du ikke bare køber ind, fordi det er billigt, men også tænker dig om i forhold til, hvad der er bedst for miljøet.