Vil du gerne blive boende i din nuværende bolig, men ønsker du at gøre den mere energivenlig? Det kan være en fordel, hvis du nedbringer dine energiudgifter, da det gør det billigere at bo i boligen. Samtidig betyder det noget i det samlede miljøregnskab. Her får du fem gode råd til, hvordan du gør.

#1: Nye vinduer

Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut har de fleste danske husejere mulighed for at reducere boligens varmeudslip med helt op til 30 procent. Det kan man gøre ved at udskifte sine vinduer. Selvom det er en udgift her og nu, vil det ofte være en investering, som tjener sig selv hjem i løbet af en årrække.

Gevinsten er en lavere varmeregning, samtidig med at du får en bedre indeklima i din bolig – og så hæver det desuden vurderingen af din bolig betragteligt. Besparelsen afhænger af, hvilken varmekilde huset bliver opvarmet med, men typisk vil du kunne opnå en væsentlig besparelse alene ved at udskifte vinduerne.

#2: Miljøvenlige materialer

Du bør sørge for, at der bliver anvendt miljøvenlige materialer, hvis du skal have renoveret din bolig. Det kan eksempelvis være miljøvenlig maling, genbrugsmaterialer eller lignende, som har et minimalt aftryk på klimakontoen. Her er materialerne typisk også billigere, og det er derfor værd at have med i dine overvejelser.

#3: Hulmursisolering

Hulmursisolering er en fornuftig investering, hvis din bolig består af en ydervæg med en hulmur og traditionelle isoleringsmaterialer som eksempelvis mineraluld og flamingo. Disse kan erstattes af alternative materialer, som både isolerer bedre og er mere miljøvenlige, hvilket giver dig en besparelse på varmeregningen og er bedre for miljøet,

Hvis du får isoleret ydervæggene i din bolig, kan du spare mange penge om året. Ifølge undersøgelser kan du typisk spare helt op mod 5.000 kr. om året, afhængigt af hvilken varmekilde du på nuværende tidspunkt får opvarmet din bolig med. Det er derfor værd at have med i dine overvejelser.

#4: Efterisolering

Ligegyldigt, om du har et nyt eller et gammelt hus, kan du får det efterisoleret. Det gør boligen i stand til bedre at holde på varmen, og det er en fornuftig løsning, hvis du har et hus af ældre dato. Det kan dog også være en fordel ved nye huse, men her er der typisk langt højere krav til isolering, hvorfor der ikke er lige så meget at hente.

Hvis du har et hus af ældre dato, kan det være en god idé at gennemgå tagkonstruktioner, lofter, skunkrum, skråvægge, ydervægge og gulve. Det er typisk her, de lavthængende frugter befinder sig, og ifølge Energistyrelsen kan du spare helt op mod 30%, hvis du sørger for at få efterisoleret din bolig.